Nekustamā īpasuma nodoklis

Ir leilas ziepes. Bija tā, ka dzīve bija tik superīga un jāmaina dzīvesvieta A uz daudz labāku dzīvesvietu B. Lai to izdarītu bija jāpārdod dzīvesvieta A. Īpašumā ta ir jau sen, bet nebija ierakstīta zemesgrāmatā, to izdarīt tā kā īsti nebija vajadzības.. to izdarīja nesen, lai var pārdot un pircejs dabūt kredītu.. Bet te vids sāk kāpt uz papēžiem un prasīt nodokli kādus 4500 latus. nuada nav maza un attiecīgi dzīvesvietai B vairs nesanāks.. kāds ir gudrs šajos jautājumos?? Un kā tur īsti ir? :o

skarbaiskungs (2013-03-19 16:59)      Kàds sakars ViDam ar NII?? Nu jau gan dzen fufeli. Cik saprotu, tad dzìvoklis piederèja kkàdai tantai, bet ZG ierakstija uz tavu vàrdu. Ta nu neko, ja nedomàjàt pirms, tad maksàjat pèc..

piparbecinja (2013-03-19 18:50)      tas ir kapitāla pieauguma nodoklis? aprunājies ar notāru...

Postremo (2013-03-19 20:24)      kaa tad, intresanti, vinni apreekkina to nodokli???? No zila gaisa, vai no taas summas, ko var reaali paardot to iipasssumu???
Jaauztaisa , ka paardot var par mazu summu, lai tas nnem savu nodokli no taas summas.

zigsons (2013-03-19 21:16)      Nevaru iedomāties kas tas būtu par nodokli, 4500Ls priekš šitik vēra īpašuma jebkura gadījumā ir pa šerpu. Ja tas ir domāts kapitāla pieauguma nodoklis tad manējais domāt, ka to var apiet sastādot pareizi PPL, ka pārdod nekustamo īpašumu un kustamo mantu atsevišķi nu un vēl tur visādas fīčas... ka dārgs remonts bijis u.t.t. bet par to labāk pie jurista :)

Arwena (2013-03-19 21:28)      Pirms slēgt darījumu, vajag pārliecināties vai darījums netiks aplikts ar t.s. kapitāla pieauguma nodokli, vai citiem nodokļiem. Civillikums mums skaidri un gaiši pasaka, ka par īpašnieku ir atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Zemesgrāmatai ir publiskā ticamība. To kas rakstīts zemesgrāmatā tas arī saistošs gan vidam, gan jebkuram citam. Bet precizākai konsultācijai arī es iesaku atrast kādu juristu, kas specializējies nekustamā īpašuma un nodokļu jautājumos.

zity (2013-03-19 23:55)      Postremo, nodokli aprēķina no peļņas. Ir zināms, par kādu summu īpašums savulaik iegūts īpašumā (par sertifikātiem un kadastra vērtību, nopirkts par konkrētu summu vai tml.) un tagad zināms, par kādu tiek pārdots. No starpības (peļņas) rēķina to kapitāla pieauguma nodokli.
Bet, ja tas ir īpašums, kurā pats esi dzīvojis (deklarējies vismaz 1 gadu pēdējo 5 gadu laikā), tad šis nodoklis nav jāmaksā vispār.

Postremo (2013-03-20 05:01)      zity- taa jau bija taa ideja, ka jaauztasa, ka paardod par zemu summu utt. Un snaaks, ka ja nav pellnnaas, nav nodolla. Un reaalaja dziivee parasti ta pat ir patiesiiba ssodien !
Intresanti , kaadas cenas tad tiek reekkinaatas sertifikaatiem, a?? No kurienes tiek graabta taa sertifikaatu veertiiba, jo ( cik es vismaz atceros) viena cena bija valsts noteikta, pavisam cita reaalaa tirgus veertiiba. Kura veel mainijaas izteikti no....."veeja virziena".

JurisK (2013-03-20 08:27)      Tas ir ienaakuma nodoklis, kas jaamaksaa pie paardoshanas. Viss nenokaartotu papiiru deelj tikai. Tagad var tikai meegjinaat veidot sheemas un taalaak shmaukties. Parasti zemesgraamataa neieraksta, ja negrib maksaat iipashuma nodokli, velk garumaa regjistraaciju, bet shaados variantos tas saapiigi atspeeleejaas. Tieshi taa pati sisteema, ja kaut ko paarbuuvee bez oficiaala projekta - pie paardoshanas izliidiis probleema. Vajaga kaa tai omiitei no filmas - au mnji vse dokumnet vporadke!:) Var varbuut meegjinaat kaut kaadu savstarpeejaas mainjas variantu vai ko, bet tas tik un taa maksaas krietni vairaak kaa 20ls konsultaacija, kaadi 10+ procenti no saglabtaas naudas, ir zhuljiki, kas to lietu pieprot, bet tad tas taa arii taalaak turpinaasies.

panaceja (2013-03-20 08:33)      :) 15 gadus īpašums nav reģistrēts Zemesgramatā, murgaini. maksāsi pēc pilnas programmas.

zity (2013-03-20 08:56)      Postremo, par sertifikātiem vari pastāstīt - pati pirku dzīvokli par viņiem. Tagad jau nevienu neinteresē sertifikātu vērtība. Pietiek ar īpašuma kadastrālo vērtību, kas norādīta pirkuma līgumā. Toreiz tā bija salīdzinoši zema. Pērkot īpašumu par sertifikātiem, tika ņemta vērā valsts noteiktā sertifikātu vērtība (28 ls). Tas, ka toreiz sertifikātus varēja nopirkt pa 3-4 ls, neko nenozīmē. Un labi, ka tā, jo tad reālā pirkšanas cena būtu vēl mazāka...

S13 (2013-03-26 12:42)      Garaamejoshais!
Tas, par ko Tev VID "brauc" virsū nav nekustamā īpašuma nodoklis, bet gan iedzīvotāju ienākuma nodoklis vai tā sauktais kapitāla pieauguma nodoklis.
Ja nepieciešama kāda konsultācija, droši raksti uz manu profilu - esmu juriste un strādāju nekustamo īpašumu jomā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu