Kopīpašuma domājamās daļas pārdošana otram kopīpašniekam

Diemžēl neko nezinu par Latvijas likumdošanu, un par cik neesmu juriste un nedzīvoju Latvijā, tad arī neprotu īsto informāciju ātri un sakarīgi atrast.
Problēma sekojoša: es jau 17 gadus esmu vienas lauku sētas kopīpašniece Latvijā (esmu puses īpašniece – biju saviem vecākiem vienīgais bērns). Otrai pusei ir 5 īpašnieces – manas māsīcas. Viena no viņām ar savu ģimeni dzīvo tur tajā īpašumā jau apm. 25 gadus. Citas īpašnieces par šo īpašumu vispār neinteresējas un dzīvo citur, viena pat Anglijā.
Man šis īpašums ir bijis vairāk izdevumu nekā ienākumu avots (katru gadu zemes nodokļi). Nu, ienākumi pāris reizes arī ir bijuši – tikai tik daudz, ka tur bišķi tika zāģēts mežs un naudiņa dalīta – bet tas jau bija pēdējo reizi kādus 11 gadus atpakaļ…
Man šī lauku sēta emocionāli nozīmē daudz, līdz 10 gadu vecumam tās bija manas mājas. Katrs stūrītis un krūmiņš, tur ciemot esot vai fotogrāfijas pārlapojot, ir pildīts ar saldsērīgām atmiņām, BET – es nedzīvoju Latvijā jau 30 gadus, mani bērni ir šajā sētā ciemojušies apm. pāris reizes mūžā un nevienam no mūsu ģimenes nav plāna uz turieni ne pārcelties, ne tur kaut ko saimniekot, jo visa dzīve jau te, kur tagad dzīvojam. Tā lauku sēta atrodas arī tālā, grūti piebraucamā un mežainā vietā (diez vai gluži svešam pircējam tāds ģeogrāfiskais stāvoklis interesētu).
Labprāt pārdotu šo savu daļu tai māsīcai – tad viņa, pirmkārt, kļūtu par saimniecības lielākās daļas īpašnieci un varētu tur daudz drošāk dzīvot. Otrkārt – lai gan naudas summa tur droši vien diez ko liela nebūtu, bet kaut kur jau mums noderētu. Treškārt – par cik tur uz vietas ciemojusies esmu tik un tā varbūt reizi pa 5 gadiem, tad paretam ciemoties jau man neviens arī nākotnē neliegtu. :D Toties tad vairs nebūtu jāmaksā zemes nodokļi un nebūtu maniem bērniem nākotnē jāmokas ar kaut kādu mistisku svešas zemes kopīpašumu…
Bet jautājums: vai domājamo daļu drīkst otram kopīpašniekam pārdot, nedalot oficiāli īpašumu

RRAGANA      Nost, tobiš.😏Rokas nost no CCS! 2021-07-14 15:47

CoCoSan    2 Meičas, tnx.
Sassy, man pilnīgi vienaldzīgi vai vsp dabā eksistē cilvēks zem nika Sassy, un ir viņam īpašumi vai nav. Tu kā zirgs ar kapēm uz acīm, redzi tikai šauro tuneli- pārdot. Tak pārdod vesela, man ta kas.
Tu šobrīd JAU sarunājies ar profesionāli, tādēļ populārā valodā sarunājos, jo no lietišķās, maxlniec, tu vēl mazāk ko saprastu.
Cilvēki, lūk pārskatāms piemērs, kā reāli dzīvē izskatās krāpnieku un vieglās peļņas meklētāju upuri- pilnīgi bez sajēgas, paštaisns, stūrgalvīgs un akls savā apmātībā cilvēks. Viņu pat nevajag pierunāt pārdot par dāvanas cenu. Pasaka, ne klients.
Sassy? Esmu pārliecināta, ka arī naudas lietās tev ir pilnīgā bedre. Jo sieviete, kura kautcik necik ko saprot no naudas lietām, tik vieglprātīga un muļķīga būt nevar.
Pārlasi, pārdomā visu un liec aiz auss, es tev slikta nevēlēju. Jo ja tev tuvumā būtu kaut viens gudrs cilvēks, šitik glupas lietas ar tevi nenotiktu.
2021-07-14 16:18

Kaskaade  1 4 Ja pati nesaproti, ieklausies, IEKLAUSIES, ko pragmātiķi no malas saka. Ja tevi pierunātu pardot, ieķīlāt, uzdāvināt tad neklausies. Bet šeit tev stāsta, attopies.
1.vatiants. zemes tur dafigišča, sadalīt 2 daļās nav pilnīgi nekādu problēmu. Maz ko tās doršas grib. Viņas grib lai tu uz mūžiem izgaistu ar visiem saviem mantiniekiem un atstāj par velti visu. Tādad, pie kājas, ko viņas grib vai negrib. Tev atdalīties neviens nevar aizliegt. Mērnieks var palīdzēt izpētīt un ieteikt sadalīt kā pienākas godīgi: lai līdzīgas pļavu, krūmu, mežu platības. Starpcitu, par krūmiem neuztraucies, drīz tas bizness aizies arī līdz Zilupei- šķelda. Dalīšanas projektu vai vairākus caur notāru nosūti kopīpašniecēm. Ja atsakās, tiesvedības kārtībā atdalīs jebkurā gadījumā. Būdu suns rāvis, trupeksnis neko nav vērts, nu un protams, vēlams, lai no atdalītās daļas elektrība nav pārlieku tālu. Kautgan, arī tas būtībā nav svarīgi.
Tas bija par dalīšanu. Mērnieks kopsummā varētu ap 500eiro, pati tiesvedība līdz gala spriedumam nu, kā meklē, nevajadzetu būt dārgākai kā 1000, jo diezgan primitīvs process.
2.variants. izsūti 10 vai vairākiem mākleru kantoriem kadastra numuru, un raxti ka vēletos pārdot 1/2, cik iespējams varētu prasīt par šādu īpašumu. Nekādus līgumus NEPARAKSTĪT. Tikai epasts.Tikai nesaki ka gribi tirgus novērtējumu, pasutīs tevi pie vērtētājiem. Kautgan aŕi tas nebūtu slikti, taču mēs runājam par ekonomisko paku- uzzināt aptuveno tirgus vērtību.Nutad vidēji aritmētiski uzzināsi ko vērts ir īpašums un viņa puse, par meža vērtības noskaidrošanu uz šodienu, jau uzrakstīju, kas jādara.
3.variants. īpašuma tirgus vērtību piedāvā radiniecēm. Ja atsakās,
4.variants, izliec savu daļu pārdošanu tirgū. Saprotams, cena būs mazāka, jo pircējiem tavā vietā patstāvīgi būs jāveic atdalīšana.
Iesaku pirmo variantu. Sievietei zeķē vnm kkam jābut, spilvenam kur nokrist vismaz.
Atceries, kur sākas nauda- radniecība un draudzība izbei
2021-07-14 18:05

Kaskaade    3 Dumjā tu dvēsele, tev neviens neko neparmet, bet stāsta, ko darīt tālāk, lai tevi neapjāj tālāk radu varzas bars.
Spriežot pec texta, uz izzāģēto mežu esi konkrēti pārmesta.
Par to jau arī tev visu dienu klārēju, tavi radi nav nekādi dievgosniņi, tas tikai viņi saldi smaida tev acīs, pretējā gadījumā viņi ar tevi dievbijīgi rēķinātos, kā ar 1/2 īpašnieci. Iecērt sev smadzenēs, tu neesi nekāda lūdzēja un atkarīgā persona, tev pieder puse, ar kuru ko gribi to dari un viņu gribu/negribu pie kājas. Tas tieši viņi no tevis atkarīgi, jo tieši tu ar savu parakstu visām viņu štellēm vari uzlikt vetto, ja gribi. Pamain attiexm pret sevi un savu īpašumu.
A pastāsti, kādēļ kautrējies no konflikta? Kad radi mežu pārdeva, viņi nekautrējās tevi apjāt? Jeb tā biji tu, kura kārtoja meža cirsmas darījumu? Labi zini, cik bija patiesā darījuma summa?
To, ka pieņēmi mates dāvinājumu, dienu un nakti stāvi uz ceļiem un pateicies, ka tev gudra māte un labi gēni.
2021-07-14 18:42

Kaskaade    2 Stop!!!!! kas tas 17:15 par "Māsīcai ir pilnvara manā vietā apsaimniekot zemi"??????
Sieviet, tu labi zini, ko ar pilnvaru parakstīji???? Spriežot pēc šodienas sarakstes nedodu ne pieci, ka no tevis izdullinātas tiesības arī pārdot, dāvināt, ieķīlāt....anuka duj pie jurista klātienē šito visu celt augšā un kārtot!
2021-07-14 19:30

fargo      kāda pilnvara ir izsniegta? ģenerālā, universālā vai speciālā? 2021-07-14 19:37

fargo    2 bet vispār, es ieteiktu nepārdot neko, pat ja tas šobrīd ir zināms finansiāls slogs.
pasaules līmenī šobrīd notiek ļoti īpatnēji gājieni un tiek sākts īstenot idejas, kuru rezultātā nekustamais īpašums var būt viens no vislabākajiem, ja ne vienīgais personiskā kapitāla saglabāšanas veids.
2021-07-14 19:41

CoCoSan    2 Atdali savu pusi un noslēdz zemes nomas līgumu ar tuvāko lielsaimnieku. Apmaksās tavu nodokli, + samaksās tev zemes nomas maksu un apstrādās lauksaimniecībā izmantojamo zemi. Tas taču ir tik primitīvi.
Nopietni, apniki. Tavs uzdevums noņemt monas līzas kroni no galvas, aiziet pie profesionāla jurista un reizi par visām reizēm to lietu sakārtot. Sakārtosi un dzīvosi bēdu nezinādama. Reizi gadā, braucot uz kapiem, nobrauksi garām īpašumam uzmest aci, vai viss iet pa plānam. Sjo. Dzirdi?-sjo. Zeme dzīva, kura pati sevi uztur.
2021-07-14 23:23

Pilskungs      Jā, nu tādā gadījumā pati esi visu pakāsusi - nav jēgas te žēloties.
Ej pie advokāta.
Ja tev to uzdāvināja krāpnieciski, varbūt vari lietu iesniegt tiesā ?
2021-07-14 23:56

Samila  1 1 Apbrīnojami, kā var piespamot vienkāršu juridisku jautājumu!

Autorei - labāk šo visu nelasīt... kur nu vēl ieklausīties vai ņemt par pilnu!

PS Uz Tavu jautājumu pati pirmā bija vispareizākā atbilde arī bez advokāta.
2021-07-15 11:07

CoCoSan  1 1 Kas ir Samila?

Atbildes uz vienkāršiem juridiskiem jautājumiem ir studentu profils.
Šeit ir darbs ar klientu- izstāstīt vairākus notikumu attīstības scenāriju, no tiem izvēlēties optimālāko stratēģisko risinājumu un tad pievērsties taktikas jautājumiem.
Mācieties, studenti un jaunie kolēģi, mācieties, kamēr mēs dzīvas! 😅
2021-07-15 12:22

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu