Dāvināta īpašuma pārdošana

Vēlos pārdot savu dāvinājumu un iegādāties citu, plašāku dzīvokli. Dzīvoklis iegādāts 2013.g., pirka ome. No 2014.g.februāra dzīvoklī dzīvoju pati ar bērnu. Dāvinājums noformēts 2019.g.,kā arī piedeklarējos arī 2019.g. Esmu lietas kursā ka, sakarā ar to, ka no dāvinājuma līguma vēl nav pagājuši 5 gadi,un šis nav vienīgais nek.īpašums uz mana vārda, ir jāmaksā nodoklis 20. Interesē jautājums, vai es varu pārdot īpašumu šo dzīvokli-dāvinājumu par kadastrālo vērtību? Nerādīt visu oficiāli, lai nemaksātu kosmosu nodokļos un nodevās. Kas tad vēl būtu darāms? Kādi soļi? Kā to visu noformēt? Kādi nodokļi tad vēl būtu jāmaksā? Vai nebūs kādas problēmas arī ar VID? Būšu pateicīga par zinoša cilvēka konsultāciju šajā jautājumā. Paldies!

Ineta      Jā, Ronis, piekrītu Tev. Maksājuma uzdevumā taču norāda , par ko, līdz ar to nesaņemot "to", vajadzētu būt iespējai atgūt naudu, un pircēja maksājums iepriekš un tieši ar pārskaitījumu ir veids, kas pasargā abas puses. Ja pareizi atceros , ir iespējamas arī "nolīdzinātā maksājuma" opcijas, kur nauda paliek bankas neitrālajos ūdeņos kādu noteiktu dienu skaitu vai līdz noteiktas darbības, paraksta izpildei

Beretta      Īsti nav par tēmu, bet pirmpirkuma tiesības vairs ir iespējams realizēt atsevišķos gadījumos. Pašvaldībai kopš šī gada sākuma tādu vairs nav. Bet attiecībā uz dzīvokli pašvaldībai tādu vairs īsti nebija jau sen.

Beretta      Palasot Inetas un Roņa komentārus , jāsaka, ka tie ir ļoti mīļi, bet sekojot tiem var iebaukt lielās auzās, ja vien kustamo mantu nepārdod vienā reizē un par niecīgu samaksu.

Ineta      Pircējs , domā, var labu padomdevēju ietekmē izdomāt attiesāt realitātē neesoša smaragda veļas žāvētāja cenu? Nu, priekš tam jau cilvēks te iepriekš teica, podus noformēt kā zelta

janisb    1 =>Skarlete praktiski neeksistē tādi dzīvoķli kuriem nebūtu koplietošanas komponentes (kāpņu telpa, zeme u.t.t) attiecīgi ja visi mājas dzīvokļu īpašnieki izskaitot pašvaldību nav atteikušies tad tie, kas neatteicās 2mēnešu laikā pēc informēšanas, vai gada laikā ja netika iformēti, var izmantot savas pirmpirkuma tiesības, pamatojoties uz cipariem pirkuma pārdošanas līgumā. Starp citu, ne tikai kaimiņi, bet arī pašvaldība reizēm izmanto šo likuma punktu, īpaši ja līgumā cipars stipri samazīnāts.

Epifanija      Kāds arī kaut ko saprot, kas te ir uzrakstīts ekspertu viedokļos? Autorīt, labāk paliec pie sava dāvinājuma, citādi izskatās, ka var palikt vispār bez tā un uz ielas!

Beretta    1 janisb, zināmā mērā Tev ir taisnība par daudzdzīvokļu mājām, kuras nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, bet tādu vairs nav daudz, līdz ar to, ja kāds grib pārdot savu dzīvokli, kas ir viņa atsevišķais dzīvoklis, bet ne kopīpašuma daļa, tad viņam nav jāprasa kaimiņam, vai kaimiņš negrib izlietot pirmpirkuma tiesības, pašvaldībai jau gadus n-tos nav pirmirkuma tiesību uz dzīvokļa īpašumu.
Savukārt, tas, kas attiecas uz pašvaldību pirmpirkumu uz cita veida īpašumu - pašvaldībai kopš 2023.gada 1.janvāra vairs nav pirmpirkuam tiesību.

Ineta      1. pārskaitījums par oficiālo daļu-var izmantot laika nobīdes funkciju 2. pircējs jau uzliek parakstu 3. pircējs patrepē nodod neoficiālo skaidro naudu un pilnīgi vienlaicīgi saņem pārdevēja parakstu.
Pircējam līgums jādod izlasīt uz mājām paris dienu iepriekš .Var abus eksemplārus dot. Pircējs un pārdevējs liek parakstu tikai uz šī līguma

janisb      =>Beretta lielākajā daļā padumjo laikos celtajām daudzdzīvokļu ēkās vismaz 1 dzīvoklis pieder arī pašvaldībai, tās kurās dzīvokļi ir domājamās daļās vispār ir pilnīgā packaļa īpašnieku iespēju ziņā aizsargāt savas tiesības, tur principā kaimiņš var ievākties tavā dzīvoklī un un neko juridiski nepadarīsi (vismaz gadus 5..10 kamēr tiesu instances iziesi). Bet kāpņu telpas, pagrabs un zeme ir kopīpašums visai mājai standarta daudzstāvenēs, arī tajās kur dzīvokļi ir izdalīti atsevišķos īpašumos...

LaskovijMerzavec    1 Pirmkārt cik ir kadastra vērtība un cik pārdodamā vērtība.
Kad šie cipari ir skaidri, tad var domāt par veidu, kā samazināt kapitāla pieauguma nodokli. Jebkuram no veidiem ir savi plusi un mīnusi.

Nodevas un citus izdevumus, parasti sedz pircējs. Nav jāgas par to galvu lauzīt.

/... un neklausies te dažu piedāvajumos, tādas auzas labāk nedomāt.../

Beretta    1 janisb, tas ka daudzdzīvokļu mājā kāds no dzīvokļiem ir pašvaldības īpašumā, tas vēl nenozīmē, ka māja pilnība vai daļā nav sadalīta sadalīta dzīvokļu īpašumos. Palasi likumu par kopīpašuma izbeigšanas veidiem, tostarp veco likumu Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju ( iespējams nosaukumu minu nepareizi), un sapratīsi savu maldību :)

Tā vienkaršī runājot - ja Tev ir zemesgrāmata, kurā ir Tavs dzīvoklis ar atsevišķu kadasta numuru ( dzīvoklis + kopīpašuma domājāmās daļas), tad Tev nevienam kaimiņam nekas nav jāpiedāvā.

Daudzdzīvokļau mājas dzīvokļu īpašnieki ir kopīpašnieki uz domājamām daļa, un pirms kādiem 20 - tika ieviests jēdziens - dzīvokļu īpašnieku kopība, bet tas attiecas tikai un vienīgi uz apsaimniekošanu.

savukār pārbaudīt vai dzīvoklis ir atsevišķs īpašums vari pārbaudīt www.kadasts.lv, sadaļa "meklēt īpašumu", turklāt bez maksas un bez autentificēšanas un autorizēšanās

CoCoSan      Nu. Ne mana cūka, ne mana druva, bet 1 gada laikā nav pirmpirkuma, bet izpirkuma tiesība. Tās ir divas pilnīgi atšķirīgas procedūras. Čāo.

Nate      Nodevas un citus izdevumus, parasti sedz pircējs.2023-01-19 23:16
Tiešām???

LaskovijMerzavec    1 Nate…. parastā shēma:

Pircejs ar pārdeveju paraksta pie notāra
- pirkuma-pārdošanas ligumu
- nostiprinajuma lugumu
- citus papirus, ja vel kredits utt

Pardevejs sanjem ligumā atrunāto summu un riko atvadas. Samaksā savas saistibas, pret valsti, komunalos. Gaida VID rēkinu.

Pircejs maksa pardevējsm. notaram, zg, bankai, cieminjiem utt

Atkaribā no vienošanas nodod īpašumu jaunajam īpašniekam. Vēlams akts par to.

janisb      =>Beretta Izlasi likumu - ja atsavina domājamās daļas par labu kādam, kas nav kopīpašnieks, iestājas pirmpirkuma tiesības visiem kopīpašniekim, t.i. visiem kam konkrētajā mājā kāds dzīvoklis pieder.

Beretta      janisb par kopīpašumu Tev taisnība. Tikai dzīvoklis daduzdzīvokļu mājā nav kopīpašumā, jav vien māja, kas ir valsts vai pašvaldības bilancē, nav uzsākta sadale atsevišķos dzīvokļa īpašumos.

Ineta      tātad , ja vēlas pirkt dzīvokli ("pirkt" un "dzīvokli" jau vien skan stulbi, sāku saprast bāleliņus, kas savāca sociālo dzīvokli tālajā tumšajā uk), jānoskaidro , kam pieder visa ēka

Ineta      no 2. puses, dzīvokļu būšana, tas nozīmē arī centralizēto kanalizāciju. zb nabagi, kam vajag "savu kaktiņu, savu stūrīti zemes", bet cilvēka cienīgu kakūdeņu izvadi nav spējīgi sev nodrošināt . tās visas biotualetes un bedres, jūs tam visam ticat kā epidemioloģiski drošam😆

janisb      =>Beretta Tev laikam liekas, ka dzīvoklis karājas gaisā un iekšā ārā lido uz slotas, bet patiesībā jebkurai daudzdzīvokļu majai ir koplietošanas telpas - pagrabs, kāpņutelpa, ja paveicās arī zeme kas ir KOPĪPAŠUMS. Parasti kopīpašuma daļas rēķina "dzīvokļa kvadratūra no visu dzīvokļu kopējās kvadratūras", tās ir neatdalāmas no īpašuma un tās var atsavināt tikai kopā ar dzīvokli. Uz tām attiecās pirmpirkuma tiesības, un tā kā tās nav nodalāmas daļas, tad pirmpirkuma tiesības paplašinās uz visu īpašumu.
=>Ineta Ja cilvēks neblēdās tad riski ka pirmpirkuma tiesības kāds izmanto daudzdzīvokļu mājas gadījumā ir reti, lielāko ties kaimīņs kurš grib paplašināties vai samzināties, un kuram netika piedāvāts pirkt, izmanto. Ja notiek šmaukšanās ar līguma summām, tad gan gribētāju jau ir vairāk, tajā skaitā pašvaldībai nav nekas pretī nopirkt dzīvokli par kadastrālo vērtību...

Beretta      janisb -
nu ar tādām zināšanām un izpratni, iesaku kļūt par nekustamā īpašuma mākleri un atrast kādu dzīvokli ko pārdot un sākt apstaigāt kaimiņus un piedāvāt tiem pirmpirkuma tiesības. Iesaku sākt ar tā saucami Ziepniekkalna "Ķīnas mūri" - būs jautri, bet ne Tev.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu