Zemes noma

Velos uzzinat, ja tiek iznomaats zemes gabals, nomnieks atseviski samaksa nekustama ipasuma nodokli, un citas ar zemi saistitas nodevas. ar ko var tikt aplikts zemesgabals. Taa ka zeme ir lauksaimnieciba izmanntojama, tad nomnieks vel var maksat nomas maksu ipasniekam - vispar par to, ka izmanto! Kaadas ir likmes videji? Cik zinu, ka so maksu aprekna pec kadastra vertibas? ta ir? un cik % butu optimaali , normali prasit, ja zeme atrodas Kraslavas raj?

Mandarin (2010-02-04 11:52)  1 1 Parasti šādos gadījumos var prasīt no 5-10% no ZG kadastrālās vērtības, tā ir vispārpieņemtā prakse. Kas attiecas uz pārējiem maksājumiem - tas ir atkarīgs no tā, ka īpašnieks vienojas ar nomnieku. Zemes nodokli var maksāt gan īpašnieks, gan nomnieks. Tev, protams, kā īpašniecei vislabāk uzvlet to uz nomnieka pleciem, bet rēķinies, ka noslēdzot šādu līgumu un gūstot ienākumus, tā automātiski ir saimnieciskā darbība un no gūtajiem ienākumiem būs jāmaksā IIN.

Mandarin (2010-02-04 12:03)  1   Nē, nav pareizi! IIN Tev jāmaksā pašai, viņš jau pats nekur nepārskaitīsies :) īsti nav jēgas minēt līgumā, ka ieturot nodokli no tās summas.

JurisK (2010-02-04 12:04)      Kas tad vinju ieturees? Cik zinu, jaaiet uz VID un jaadeklaree, ja tas nav izdariits, tad diez vai. Zemes nodokli maksaat labaak pasham iipashniekam - nomnieks beigaas pateiks, ka iipashnieks neko nedara, pat zemes nodokli nemaksaa, lai atnjem shim zemi:)

aluxx (2010-02-04 12:13)  1 2 noslēdz 2 līgumus.
1. nomas, kurā Tu zemi iznomā par velti 0Ls, sev piederošai firmai, zemnieku saimniecībai...juridiskai personai.
2. šī juridiskā persona iznomā tālāk citai juridiskai personai par samaksu, ja tas notiek ar pārskaitijumu un visus ieņēmumus par nomu nogrāmato/iztērē tā, lai nav jāmaksā nodokļos neviens santīms.

Roo (2010-02-04 12:15)      % no kadastra vērtībām praksē pastāv tikai piespiedu nomas gadījumos. Normālās nomas attiecībās pastāv tirgus cena. Vnk jāpaskatās kāds ss.lv, kādas Latgales reģionā lauksaimniecības zemju nomas cenas...ja tāds kritērijs neatrodas vai liekas nederīgs, tad vnk vienošanās starp pusēm, ņemot vērā zemes platību, vērtību, proti, izvietojumu, auglīgumu, ražošanas iespējas, kādam nolūkam tiek nomātas, kādus augļus var gūt no tādas darbošanās uz zemes...var ņemt vērā vēl dažādus faktorus...katrs gadījums ir stipri individuāls...ja zeme nevērtīga, pašam nav nepieciešama, nes tika zaudējumus ar nodokļu nomaksu, tad jau var arī par velti atdot...noslēgt patapinājumu..nebūs IIN jāmaksā..

Wonderwomen (2010-02-04 12:18)      Nomas maksu 5-10% apmērā praktizē attiecībā uz pilsētas zemesgabaliem, savukārt, attiecībā uz lauku zemes nomu tiek piemēroti pavisam citi principi. Pirmkārt, jāvērtē īpašuma atrašanās vieta, zemes ražīgums, platība un izmantošanas mērķis. Zemes ražīgums Latgales puse noteikti atšķirsies no zemes ražīguma Zemgalē - Jelgavas, Dobeles rajonos, kur vēl pirms pāris gadiem zemes nomas maksa bija 30-35ls/ha + NIN. Visvienkāršāk šo jautājumu būtu noskaidrot vietējā pagasta pašvaldībā - kāda tajā pusē ir vidējā zemes nomas maksa.

Roo (2010-02-04 12:22)      Paturpinot domu par tirgus cenu...ja nomnieks uz zemes grib uzbūvēt degvielas uzpildes staciju un zeme izvietota stratēģiski izdevīgā vietā, tad nomas cena būs atšķirīga no cenas gadījumos, kad zeme tiek iznomāta kaimiņam govs ganīšanai vai kartupeļu audzēšanai...tas tā tēlaini...

kloss (2010-02-04 12:23)      Hmm .. man tās lietas ir diezgan vienkāršas .. mēs ar saimniecību vienojāmies par summu bez nodokļiem ( manā gadījumā 30 Ls ha gadā ) līguma cenas atkarīgas no ļoti daudziem faktoriem . Galvenie - attālums līdz nomnieka tehnikai , zemes kvalitāte ( skābums , iestrādāšana , trūdvielas un daudz kas cits ) , vai kaimiņos ir vairāki potenciālie nomnieki u.t.t. vidēji pirms gada ( Dobeles raj. ) cenas bija lejā pat ap 10 Ls ha gadā ( sliktā vietā un aizaugušai ar krūmiem ) tagad atkal uz augšu ... labā vietā un iestrādāts ap 50 līdz pat 100 Ls ha gadā ... protams vēl cik daudz hektāri , jo mazāk jo mazāka summa jo traktoru izmaksas uz maziem ha ir lielākas ...
Līgumā paredzēts ka visus nodokļus tai skaitā zemes nodokli un IIN maksā viņi ... man tikai 1X gadā tas jāuzrāda VID deklarācijā ... :))
Visus gadījumus tak atrunā normālā līgumā un kā pierādījums kalpo bankas izraksts , tikai līgumā jāparedz ka maksājumi caur banku . Līdz šim 7 gados nekādu problēmu nav bijis ... :))
Ja nomnieks vēl raksta iekš LAD par jevropas naudas saņemšanu , tad vajag runāt par % ( normāli 50 % ) arī no tās ... labāk samazināt fiksēto summu bet lielākus % no jevronaudas ja tās apjomi katru gadu aug ... :))

Wonderwomen (2010-02-04 12:31)      20 lati pilnīgi noteikti nav OK. Tev ļoti labi iepriekšejie komentētaji visu apskaidroja. Tu jau vari prasīt kaut 100 latus, bet reāli diezvai atradīsies kāds, kurš tādu nomas maksu gribēs maksāt. Ja tā ir zeme govs ganīšanai, tad var atdot lietošana par velti, tikai par NIN apmēru. Krāslavas rajonā pieņemu, ka vidēji nomas maksa varētu būt 5-10 ls/ha. Piezvani uz pagastu un apjautājies.

aluxx (2010-02-04 12:49)      Krāslavai 20 Ls ir ļoti ok, ja vien tur nebūvē kazino, banku vai narkotiku rūpnīcu.
tas atkarīgs no zemes stāvokļa, atrašanās vietas, auglības....un vēl daudziem faktoriem.
tīrai lauksaimniecībai ok.
ir jāievāc ziņas par nomnieku, ja tas ir kāds dieva dots entuziasts, tad vispār jādomā par līgumu ar samaksu uz priekšu.

tiritomba (2010-02-05 12:56)      no pieredzes, - ja zemesgabals ir "interesants" lauksaimniekam, tad vi`bš Tevi jau sen būs sameklējis un abpusēji varēsiet vienoties. ja nebūs - da iesāli viņu, audzē smilgas un kārklus, un alkšņus.
praktiski ir tā (manā pusē) - nomnieks un iznomātājs noslēdz līgumu par nekustamā īpašuma nodokļa summu, plus aprēķina virs tā IIN, ko ieskaitīt budžetā. NĪN nomnieks ieskaita pašvaldības kontā par iznomāto zemi, un iznomātājs mierīgi dzīvo ar apziņu, ka zeme apsaimniekota un īpašuma nodoklis nomaksāts. tāda ir normāla prakse.
bet ... tā kā "dīvānzemniekiem" gribas arvien vairāk un vairāk, tad tieši viņiem ticis radīts NĪN 3 % no kadastra gadā par neapsaimniekotu zemi (jo zemnieki vairs neslēgs līgumus ar rausējiem). un nemaz nerūciet - es ar abām rokām aizstāvēšu Latvijas lauksaimniecību, dīvānzemnieki lai iet kārties!

puka (2010-02-07 18:41)    1 Ja zemes gabals ir lauksaimniecībā izmantojamā zeme,tad nekāda apbūve nevar notik,vispirms šis zemes gabals jānoformē kā apbūves gabals,un tad jau cena ir augstāka.

Edg (2010-03-08 19:39)      Ko tad tajā nabagu krajā krāslavā vispār var paprasīt? Tur cilvēkiem nav naudas ko maizi pirkt, kur nu vēl kādam baronam klaušas maksāt. Labāk uzdāvini to savu zemesgabalu potenciālajam apsaimniekotājam. Tā vismaz tev būs mazāki zaudējumi. Nebūs jāmaksā nodokļi kuri nakotnē par neapstrādātu zemi varētu tikai būt lielāki nekā par apstrādātu. Nebūs japiņķerējas ar visiem papīirem utt. Potenciāli lauksaimniecība nekur pasaulē nenes tādus ienākumus lai ar to kāds varētu kļūt pa miljonāru. Tas viens, vajag arī atrast to muļķi kas tev vēl gribēs ko nomāt. Laukos arī sen kā cilvēki nav muļķi un pilsētas liekēžus nevēlas barot. Vēl jo vairāk visos lauku pagastos ir brīvas pašvaldībām piederošās zemes kuras vietējie vienmēr var iznomāt par simbolisku samaksu, proti nomaksā tikai zemesnodokli vien. Tā ka ja negribi uzdāvināt kādam to savu zemes pleķi tad skaiti vien savu zaudējumus kā līdz šim un sēdi uz savas siena kaudzes.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu