Darba slodzes un algas vadītāja varā.

Kā visur jāsamazina,jāekonomē.Interesanti uzzināt vai ir likumīgi un vadītāja varā vienpersoniski noteikt slodzes un algas,neņemot vērā ne izglītību ne stāžu darbiniekiem.šobrīd galvenais kritērijs ir personīgās simpātijas.

Just_ (2009-11-24 12:54)      Dēzijai. Man ir gadījies pavērot tīrasiņu ārzemju izcelsmes darba devējus - un ne vienu vien, un no dažādām valstīm - šepat Latvijā. Lielākus izdzinējus grūti iedomāties. Maksāt - pēc iespējas mazāk, nostradināt - pēc iespējas vairāk. Tiesa, tas atkarīgs arī no tā ārzemnieka inteliģences. Ir arī vismaz viens pozitīvs piemērs. Par jautājumu - nezinu, par kādu darbu ir runa, bet slodžu noteikšanai taču ir visādi normatīvie akti, aprēķini, galu galā, pieredze.

violinn (2009-11-24 12:58)      Domāju, ka tie, kas strādā privātajā uzņēmumā aptver to, ka algu maksā no tā, cik pats ir devis šim uzņēmumam. Ja tagad ar biznesu švaki, tad...kādi jautājumi vēl par izglītības līmeni saistībā ar algas lielumu...uzņēmējs ekonomēs, lai vispār izdzīvotu vai arī aizies pa burbuli. Nauda kaut kā jānopelna, lai būtu ko izmaksāt algās, te nekāda valsts neko nemaksā...

iposse (2009-11-24 14:00)      izglītības līmenim un darba pieredzei (kopā) ir tieša saistība ar algas lielumu...kāpēc tad vispār jāmācās??/nē, nu jocīgie...

lietotajC (2009-11-24 14:23)      -> iposse:

"izglītības līmenim un darba pieredzei (kopā) ir tieša saistība ar algas lielumu"

valsts institūcijās ir. piemaksas par stāžu un izglītību. iespējams kādā lielā monopoliestādē arī. pienjemu arī, ka kādam arī tiek kaut kas privātā uzņēmumā. bet tas drīzāk ir izņēmums.

a realitātē ir tā, ka piedr@@zt pieredzi un piedrāzt izglītību. par to nevienu kapeiku neviens nedos. atbilstoša izglītība un pieredze VAR palīdzēt (un normālam cilvēkam parasti palīdz) būt efektīvākam un nest vairāk naudas savam darba devējam un tikai caur šo prizmu viņš parasti skatās uz darba ņēmēju.

vienkārši izbrīna cilvēki, kas ir ieodmājušies, ka kādam "kaut kas pienākās", "man ir jāsaņem", "normāla alga"... cik vērtīgs būsi, tik daudz varēsi paprasīt.

Laskovij (2009-11-24 15:08)      daisy777... a Tu iedziļinies Lexus skaitļos...
Atrēķini nost 160ls + PVN
Tad atrēķini nost telpas, iekārtu izmaksas ...tur labi ja sanāk pašizmaksa... kur nu vēl megarulez navars...

Un par darbiniekiem, kas vispār to vien domā, kā apjāt savus darba devējus...varam vispār nerunāt...

daisy777 (2009-11-24 15:43)      Loģiski, Just, jo mums taču ir trešās pasaules valsts, visādu laimes meklētāju paradīze, kur valdība ar savu piemēru ir parādījusi, kā drīkst izturēties pret šīs valsts pilsoņiem. Tāpēc arī darba devēju attieksme šeit ir atkarīga tikai no viņu godaprāta, nevis likuma bāzes, kā citur.

Laskovij & Violinn, ja ir tik maza firmiņa un nevar atļauties algot darbiniekus, atliek strādāt pašiem, iesaistīt ģimenes locekļus (kā to dara pasaulē) vai iesniegt brīvprātīgo maksātnespējas pieteikumu, bet dzimtbūšana un verdzības iekārta ir atcelta jau pirms kāda laika.

Laskovij (2009-11-24 16:11)      daisy777... darbiniekus algo tappēc, lai viņi ar savu darbu nestu uzņēmumam peļņu!! Privtbizness nav labdarības vai valsts kantories:)
Cits stāsts, ka darbinieks saņem algu 200ls un skatās, ka viņa darbs ir pārdots par 800ls... uzreiz mata darba devējsvergturis...., bet aizmirst parēķināt nodokļus, administretīvos,ekspluatācijas un pārējos izdevumus, kas nāk klāt darbinieka algai...kā arī visādi vēl kredīti un līzingi iekārtam...

Jeb vienkaŗši, parēķini pati, pirms runā....

lietotajC_PA (2009-11-24 16:13)      -> daisy777:

"bet dzimtbūšana un verdzības iekārta ir atcelta jau pirms kāda laika"

Nu bet tieshi taa, ko tad cilveeki kauc? nepatiik - pasuuta darba deveeju, nevis kauc, ka slikts. slikts, ne slikts, a ja neiet prom, tad alternatiiva, aciimredzot, ir kaste zem tilta...

un ja kas - verdziiba un dzimtbuushana tika atcelta nevis taapeec, lai cilveekiem buutu vieglaak, bet taapeec, ka vergu darba efektivitaate ne vienmeer bija augsta, tobish, vinji slinkoja, un vergturim naacaas uztureet vergus visu laiku, kaameer algots darbaspeeks sanjem algu un darba deveejam par paareejo, it kaa buutu pofig.

hazy_daisy (2009-11-24 16:24)      Tā ir tāda padomju domāšanas palieka, ka iekārtas biznesā ir svarīgākas nekā cilvēks, aizmirstot, cik izšķiroša loma ir pareizi atlasītiem, lojāliem un profesionāliem darbiniekiem, kas nebūt nemaksā lēti.

Runa ir tieši par to, ka darba devēji kauc, kāpēc darbinieki no viņiem bēg kā no mēra. Iepriekš bija skaidrojums.

Bet tajā Ugāles miestā, no kurienes nāk šī topika autore, visticamāk, nav noslēgts pat darba līgums ar darba devēju, padarot viņu pilnībā atkarīgu no šo vagaru kaprīzēm, jo cilvēki ir iedzīti stūrī. Bet neaizmirstiet, ka no stūra vienīgā izeja ir uzbrukums. Vēl nāks 1905. gads - asins lietus līs...

[Laskovij] (2009-11-24 16:39)      Daisy...kāds Tev saka, ka iekārtas ir svarīgākas?? Tev tiek mēģināts paskaidrot, ka produkta izmaksas, jeb galacena pārsvarā gadījumu (ja vien tā nav prostitūcija) sastāv gan no darba spēka izmaksām, gan no iekārtam un pārejām izmaksām... tikai darbinieks to parasti neredz un nerēķina... :)

Un no otras puses, darbaspēks ir labs, bet nezin kāpēc uzņēmumi cenšas maksimāli samazināt darbaspēku aizstājot to ar IT vai robotiem:)

cilveex (2009-11-24 16:59)      Laskovij un lietotajc jau pareizi saka, BET!.... pieņemu, ka viņi strādā jomās, kurās attieksme pret darbiniekiem tomēr ir cita. Cilvēkiem lika strādāt par velti - virsstundas, nākt brīvdienās utt PAR VELTI. Darbadevējs to uzskatīja par pilnīgi normālu, tāpat no darbinieku algām atvilkumi par zaudējumiem. Zemas kvalifikācijas darbinieki bija un ir nekas, darbadevējiem ir kaut kāda dīvaina iedoma, ka darba ņēmējam ir jābūt kaut kādam altruistam un JĀGRIB strādāt virs darba līguma, nerēķinoties ar amata aprakstu. Pieradums pie 100% un vairāk peļņas. Likumi, kuros sociālā aizsardzība normālā veidā vispār nepastāv. Ja uzņēmējs ir MELOJIS darbiniekam, ka par to tiek maksāts sociālais nodoklis, viņam par to faktiski nekas nav. Un paliekot bez darba, strādnieks nesaņem neko un nav svarīgi, ka darbinieks pie nemaksām nav vainīgs.
Un tā ir klasika, ka tā sauktie dīkdieņi un sliņķi izrādās lieliski strādnieki, tikai NE te, LV.
Un vai tad runa ir par biroju valsts darbiniekiem - kafias maisītājiem/internetāsēdētajiem, vai kodejiem "celtniekiem"?
Diutūkstošajos gados šīs lietas uz labo pusi mainījās, bet liekas, ka tagad atkal nāk atpakaļ.
Darbinieks NAV altruists, tāpat kā darbdevējs.
Es domāju, ka cilvēkiem ir jābrauc prom un vel masveidīgāk kā ir tagad, nevis jāpacieš slodžu palielināšana ar algu mazināšanu piekabē.

hazy_daisy (2009-11-24 17:36)      Man nevajag skaidrot ražošanas izmaksu struktūru :)))

Vienkārši ir skumji, kā Latvijā gan uzņēmēji un valsts izmanto vienkāršo cilvēku nezināšanu par savām tiesībām, tāpēc iepriecina tāds Everšeda&Bitāna akcijas, kas nesen darba tiesībās konsultēja bez maksas.

Ja nepietiek apgrozījuma, lai algotu vērtīgus darbiniekus, kas neapjās, jo viņiem izpildās vismaz 3 Maslou piramīdas pakāpieni, tad kā jau teicu - pašam vien pie virpas jāstājas.

Bet roku darbs vienmēr ir bijis ekskluzīvs un pieejams tikai saujiņai ļaužu, un ir lietas, ko mašīnas nekad nevarēs paveikt. Re, piemēram, Skrīveru gotiņas vairs netin ar automātu, bet siltām rokām, jo automātā tas paliekot cietas.

Būtu jau nu labāk gādājuši par savu karmu, lai nākamajā dzīvē nav kā krupjiem jālien, nevis iespēju kārtējo reizi aizbraukt uz Šarmelšeihu.

LianaBlu (2009-11-24 18:35)      beidzot kādu tas ieinteresēja! Skaidroju: slodze tiek sadalīta, lai itkā būtu redzams rezultāts, tātad ja esi spējīgs to izdarīt viens, tas ir ieguvums tikai vadītājam, jo viņš varēs uz tevi ieekonomēt, ja nespēj, tad ir divi varianti vai nu tevi atzīst par nederīgu vai tu spēj savu derīgumu atjaunot ar kādu citu vērtīgu vadītājam pasākumu, piemēram ar ziņu pienešanu par saviem citiem kolēģiem, ja tu esi atzīts par derīgu šajā jomā, tad uzlikto slodzi tu vari sadalīt jau uz diviem, tātad tev tiek izsniegti papildspēki, neskatoties uz to vai ir vadītājs ieinteresēts uz rezultātu, jo vadītājam ir vajadzīgi vairāk divi lohatroni, kuri ir uzticami viņam, nekā viens darba spējīgs un uz rezultātu virzīts darbinieks, jo tas var radīt nestabilitāti paša vadītāja pamatam un arī pieprasīt atbilstoši padarītajam darbam samaksu...kuram vadītājam ir vajadzīgi darbinieki, kas zin savas tiesības? Nevienam! Algas nosaka darbiniekam, saejot visiem vadītājiem kopā un izvērtējot, cik katrs no ēzeļiem ir vērts un vēl uz pienācīgu algu var pretendēt vadītāju radinieki, viss! Pārējie, lai sūkā ledu!

Palomino (2009-11-24 19:56)      Ir vēl gana citu kritēriju, ne tikai izglītība un stāžs, kurus skatās ikgadējās darbinieku vērtēšanās vai kā nu kurā uzņēmumā to procesu sauc. Tā tas vismaz ir kantorī, kurā strādāju. Starp citu, ilgs stāžs nebūt nenozīmē, ka ilggadīgais darbinieks būtu pelnījis augstāku samaksu bez ierunām, jo stāžs, diemžēl, bet nav nekāds garants tam, ka šim darbiniekam var uzticēties, t.i., iedot darbu, pateikt termiņus un būt drošs, ka darbinieks paveiks laikā un pienācīgā kvalitātē. Tad jau svarīgāk ir vērtēt to, cik darbinieks ir ieinteresēts rezultātā, vai izrāda iniciatīvu, kā uzņem jaunumus un pārmaiņas, vai viņu interesē profesionālā izaugsme utt., utml. Manā grupā atlaida tieši to, kas strādāja visilgāk, bet patiesībā darbā laikā nemitīgi pētīja cenas internetyveikalos, atlaides parastajos veikalos, kārtoja privātās lietas un uzticēto darbu vai nu vispār nedarīja, vai paveica pēc vairākkārtīgiem atgādinājumiem. Alga šim darbiniekam bija otra augstākā grupā, bet attieksme pret darbu robežojās jau ar nekaunību. Toties cits darbinieks, kas vēl tikai mācās augstskolā un ir ar krietni zemāku atalgojumu, aktīvi darbojas un, kas nav mazsvarīgi, dara darbu ar atbildību un kvalitatīvi. Kam palielināsi algu?

LianaBlu (2009-11-24 20:18)      Palomino lūk, par ko iet runa! Pilnīgi piekrītu tam, ka uz augstāku atalgojumu ir tiesīgs tas, kurš ir ieinteresēts rezultātā, izrāda iniciatīvu, uzņem pārmaiņas un viņu interesē arī sava profesionālā izaugsme un neatkarīgi no darbinieka vecuma vai stāža! Sanāk tā, ka kautkāds tur, kas iesildījis sev krēslu var traucēt gados jaunākam vai arī vairāk spējīgākam darbiniekam attīstībā viņu "nolinčojot" jau pašā asnu dīgšanas stadijā, lai tikai saglabātu sev darba vietu, bet darba devējs to neredz un nezin...kā tad tā? Bet savukārt viņi var pārmest visai sabiedrībai, ka viņiem trūkst darbinieku, kas strādātu pēc labākās sirdsapziņas, bet vai jūs viņus spējat atpazīt tos, kas tā strādā? Bet varbūt jums kā vadītājiem pašiem vajag attīstību, la pie tādiem darbiniekiem tiktu un spētu viņus novērtēt. Padomājat par šo!

garaamejoshais (2009-11-24 23:46)      Jaa viss ir prieksnieku varaa, nepatiik, raksti atluugumu. Vieniigi algaam un slodzeem jaabuut vienaadaam +/- tiem kas ienem vienu amatu, ja vien nav sliidoshais grafiks kur ientiskas stundas visiem nevar buut.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu